BANT KANTARI
Bant Kantarları, konveyör sistemleri üzerinde taşınan dökme malzemenin tartılması için tasarlanmıştır. En önemli avantajı, bant üzerinde taşınan malzemenin tartılması için taşımanın durdurulmasına gerek duyulmamasıdır.
Ölçme üniteleri farklı şekillerdeki konveyör tiplerine basit ve ekonomik mekanik tadilatlarıyla kısa sürede kurulur. Yatay sürtünme kuvvetlerini elimine ederek yük hücresi üzerine sadece taşınan malzeme ağırlığının etkimesini sağlarlar. Bu işlem bantın kantar üzerinde bulunan bir ya da birkaç hassas rulo ile temas etmesiyle başarılmaktadır.
Madencilik, Yapı Malzemeleri ve Kimyasalları, Gıda, Enerji sektörleri başta olmak üzere toz, granül, tanecik ve parçalı yapıdaki dökme malzemenin anlık akış miktarı ve toplam taşınan miktarının tartılması, kayıt edilmesi, kontrol altına alınması amacıyla kullanılırlar.
Dökme malzemenin bir yerden başka bir yere transferi ya da yükleme işlemlerinde belirlenen miktarda işlem yapılması transfer yapılan malzemenin tekrar tartılması gereğini ortadan kaldırmakta ya da önceden yüklenecek miktarı elirlemede kolaylık sağlamaktadır. Örneğin kamyona yüklenecek malzemenin önceden belirlenen miktarda yapılması ve yükleme sonrası yetersiz ya da limit dışı dolayısı ile ek yükleme boşaltma maliyetlerinden kurtulunmaktadır.
PID kontrollü besleme yapılarak birden fazla malzemenin aynı anda farklı oranlarda dozajlanması uygulamaları yapılabilmektedir. Eş zamanlı bir şekilde belirli oranlarda sürekli karışım gerektiğinde PID kontrolü ile her bir bant için istenilen debiler sabit olarak sağlanabilmektedir.
Örneğin bir cips üretim hattında, üretimi gerçekleşen cips miktarı ile oranlı olarak baharat karışımı hattı da PID olarak beslenebilmekte ve böylelikle cips baharat kalitesi aynı tutulabilmektedir.
Bant Kantarları sıkça doğrulama gerektiren tartı aletleri sınıfındadırlar. Mümkünse haftada 1-2 kez gerçek malzeme geçişi yapılarak doğrulama ve düzeltme yapılmalıdırlar.
Her ne kadar özenle kalibrasyon yapılmış olsa da malzeme geçişi sonrası toplam bilgileri yanlış olabilmektedir. Bunun başlıca sebepleri sürtünme ve diğer etmenler dolayısı ile hatalı yükleme, hızı yanlış okuma, tambur çapı, rulolar arası mesefa bilgilerinde yanlış ölçme, zamanla mesafelerin değişmesi ve aşınma nedeniyle çap değişimleridir. Dolayısı ile Kalibrasyon sonrası Toplam bilgisi kontrol edilerek düzeltme katsayısı bulunmalıdır.
Bant kantarı üzerine yerleştirilecek ruloların seçimi duyarlı bir ölçüm için önem taşımaktadır. Bu bölgede kullanılacak rulolar tip ve iç yapıları olarak aynı olmalıdır. Bazı rulo dizaynı sistemlerinden örneğin V tipi ya da kablo tipi ruloların kullanımından kaçınılmalıdır. 35°’den yüksek içbükey açılı konveyörlerde bant kantarlarının kullanımı çeşitli sapmalara neden olacağından tercih edilmemelidir. Genel olarak 3 tip taşıyıcı rulo tipi vardır;
-
Düz Rulo
-
V tipi Rulo
-
Üç Rulolu